Все, що ви хотіли знати про безінерційні котушки

Все, що ви хотіли знати про безінерційні котушки, фото

Кожен рибак, безумовно, знає що таке спінінгова котушка, майже всі їх використовують як невід'ємний атрибут риболовлі, але далеко не всі розбираються в їх функціональності і тонкощях підбору до певного виду лову. З розвитком спортивної та аматорської риболовлі, зростає асортимент різних важких і легких оснасток і, відповідно, збільшується список вимог до котушок, яким відводиться одна з головних ролей в успішній риболовлі - доставка оснащення в обрану ділянку водойми, а також комфортне виважування риби без обривів.

Найпопулярнішою серед рибалок котушкою є безінерційна котушка. Їй і буде присвячена ця стаття.
Давайте відразу визначимо поняття "безінерційна". Чому? Як це?
Така назва визначає фізику сходу волосіні з шпулі. У цих котушках, при закиданні, барабан не обертається і не має інерції. Волосінь злітає з торцевої частини нерухомої шпулі. Простіше і зрозуміліше, напевно, це можна пояснити на прикладі порівняння з інерційною котушкою:

Котушка інерційна, фото
Інерційна котушка
Котушка безінерційна, фото
Безінерційна котушка

У інерційної котушки волосінь, що сходить при закиданні, розкручує барабан, створюючи інерцію. Тобто зупинка барабана після попадання оснастки в воду відбувається далеко не відразу. Сила інерції змушує барабан крутитися далі, тому при використанні таких котушок особливу увагу потрібно приділяти пригальмовуванню барабана при польоті і, особливо, при попаданні оснастки в воду. Інакше можна отримати, так звану, "бороду" з волосіні, розплутування якої забирає багато часу і нервів, а також частенько призводить до деформації і пошкодженню волосіні.

Реклама заважає?

Що ж, з поняттям чому котушка називається "безінерційна" визначилися. Виникає друге питання: які бувають безінерціонки? Перш, ніж перейти до даного питання доцільно розібратися з ще одним важливим, а іноді і вирішальним у виборі котушки моментом - спеціальному маркуванні. А для цього спочатку визначимо основні елементи безінерційної котушки:

Складові безінерційної котушки, фото
  1. Корпус
  2. Лапки котушки
  3. Рукоятка
  4. Вкладач волосіні
  5. Ролик вкладача волосіні
  6. Скоба вкладача волосіні
  7. Шпуля
  8. Передній фрикціон
  9. Задній фрикціон
  10. Бейтранер
  11. Регулятор зворотного ходу

Маркування безінерційних котушок.

Кожна котушка виготовляється з певними параметрами і функціями. Виробник наносить на виріб спеціальне маркування для того, щоб можна було швидко розібратися в основних можливостях котушки.
Отже, виділимо найважливіші маркування:

Розмір шпулі.

Це маркування, мабуть, найпомітніше для очей. Воно визначає місткість шпулі для волосіні або шнура і складається, зазвичай, з числа кратного 500 або 1000.

Чим більше число, тим більше шпуля і, відповідно, сама котушка.

Умовно вважається, що це своєрідне співвідношення діаметра волосіні до довжини волосіні. Наприклад, шпуля з маркером 2000 вміщує 100 метрів волосіні діаметром 0,20. Якщо ж маркер 5000, то, відповідно, вміщається 100 метрів волосіні 0,50. Використовуючи дані співвідношення, можна підрахувати довжину волосіні певного діаметру, яку можна намотати на шпулю. Наприклад, можна вважати, що на 5000 шпулю зайде 200 метрів волосіні, якщо її діаметр не перевищує 0.25 мм.
Потрібно підкреслити, що все це умовні значення. При таких розрахунках можна отримати приблизні величини. Математичної точності тут немає. До того ж, багато що залежить від рівномірності укладання волосіні під час намотування, і самої волосіні (якість, еластичність і т.д.). Також, ви не намотуєте волосінь до рівня бортика шпулі, в будь-якому випадку залишається поріг в кілька міліметрів.
На багатьох котушках можна зустріти ще один варіант маркування, що відповідає за розмір шпулі:

  • mm/M 0.20/240 0.25/160 0.3/110
  • lb/YDS 4/355 6/225 8/175

Тут більш зрозуміло: на котушку можна намотати 240 метрів волосіні 0.2 і т.д. Нижнє маркування виражається в lb (фунтах) - розривна міцність (1 фунт = 453,6 грам) і у yd (ярдах) - довжина (1 ярд = 91,4 сантиметра).

Gear ratio - передавальне число (ПЧ).

Це маркування означає кількість обертів вкладача волосіні навколо шпулі за один оберт рукоятки котушки. Тобто воно характеризує швидкість намотування волосіні на шпулю і визначається цифровою пропорцією.

Чим більше передавальне число, тим швидше крутиться котушка і, відповідно, чим менше ПЧ, тим повільніше буде прокрутка.

Наприклад, маркування виду GEAR RATIO 5.0:1 означає, що вкладач волосіні прокрутиться рівно 5 разів за один оберт рукоятки котушки. Передавальне число може мати і дробове значення, наприклад, 5.5:1, що відповідає п'яти з половиною обертам.
Завдяки данному маркуванню можна підібрати котушку для швидкісної або для повільної, тягової проводки. Котушки з ПЧ 3.2:1 - 4.5:1 вважаються тяговими. ПЧ 4.6:1 - 5.2:1 визначає, що котушка універсальна, тобто її можна використовувати для різних типів проводок. ПЧ 5.3:1 - 6.2:1 - це швидкісні котушки для швидких проводок.

Ball bearings - кількість підшипників.

У безінерційних котушках використовуються як підшипники ковзання, так і підшипники кочення. Вони відповідають за якість ходу вкладача волосіні і рукоятки.

В ідеалі, чим більше підшипників в котушці, тим вона краще в плані легкості і плавності прокрутки.

Також можна відмітити, що чим більше підшипників в основних вузлах котушки, тим простіше механізмам переносити навантаження. Але найголовніше - це якість підшипників. Адже їх знос призводить до збільшення люфтів, перекосу і заклинюванню зубчастої пари. За умови, що якість підшипників на високому рівні, можна вважати, що їх достатньо в кількості 4 штук: 2 по осі рукоятки, 1 в голові ротора і 1 в ролику вкладача волосіні.

Це основні маркування, які допоможуть рибалці вибрати відповідну для певного виду лову котушку. Тепер перейдемо до класифікації.

Реклама заважає?

Класифікація та види безінерційних котушок.

Найцікавіше, що чітку межу в класах у даних котушок виділити важко. Можна лише розділити їх грунтуючись на технічних параметрах, від яких залежить їх призначення, тобто використання при певних видах рибної ловлі.
Отже, згідно з призначенням, безінерціонки ділять на:

  • Спінінгові

  • Фідерні

  • Коропові

  • Троллінгові

  • Матчеві

Як видно, назви говорять самі за себе. Котушки підбираються відповідно до виду рибної ловлі. Якщо говорити про першу категорію котушок, то слід зауважити, що для лову на звичайний спінінг і на ультралайт вони сильно розрізняються. Якщо в плані ловля великої щуки або судака, то розмір котушки повинен бути 3000 - 3500. Для ультралайтової ловлі - 1500 - 2000. Для джигового лову, в більшості своїй, використовують котушки від 2000 до 3000. Величезне значення має і розмір спінінга. Він повинен гармоніювати з котушкою. Котушка не повинна виглядати громіздкою в порівнянні з розмірами "палиці". Наприклад, для спінінга з тестом 25 грам розмір котушки повинен бути не більше 2000, з тестом 80 грам - 3500 - 4000.

Підібрати спінінгові безінерційні котушки можна за такою таблицею:

Таблиця підбору котушки

Для лову спінінгом дуже важливо, щоб у котушки був плавний хід і рівномірне укладання волосіні. За це відповідають підшипники. Обов'язково повинен бути підшипник на ролику вкладача волосіні. Передавальне число котушки теж має значення. Якщо ви збираєтеся ловити рівномірною повільною проводкою, то необхідно використовувати котушки з меншим ПЧ. Універсальним числом можна вважати 5.0:1 - 5.2:1. Для швидких проводок, наприклад, при ловлі жереха, краще використовувати котушки з підвищеним ПЧ. Це дозволяє при відносно повільному обертанні рукоятки досягати великої швидкості проводки приманки.

Так як спінінг при ловлі знаходиться постійно в руках і робиться велика кількість закидів, шпуля повинна бути досить легкою, наприклад, з титану або сплавів на його основі. Можна використовувати пластикову шпулю, але тільки для волосіні. Для шнура необхідно користуватися металевими шпулями. Бортик шпулі і ролик вкладача волосіні повинен бути оброблений спеціальним покриттям, яке покращує ковзання волосіні і збільшує дальність закидання. Зазвичай це шар нітриду титану. Глибина шпулі повинна бути підібрана виходячи з передбачуваної дальності закидання і розміру виловлюваної риби на конкретній риболовлі. Якщо сесія буде проходити на рибу невеликих розмірів, то необхідно застосовувати дрібні, неглибокі шпулі з тонкою волосінню. Більш глибокі характерні для лову великої риби, щоб вмістити волосінь великого діаметру з запасом ходу на випадок виважування риби.

Неглибока шпуля, розрахована під намотування тонкої волосіні, також характерна для матчевої риболовлі. Однак є відмінна риса котушок для матчевої ловлі. Вона полягає в тому, що шпуля повинна бути великого діаметру - не менше ніж 40 мм., так як при малих діаметрах волосінь може деформуватися і стати схожою на пружину. У таких випадках дальній і точний закид легкого оснащення виконати важко. Для матчевої ловлі більшою мірою застосовують пластикові шпулі і швидкісні котушки з підвищеним передавальним числом.

Для фідерної ловлі, яка характеризується частими закидами досить важких годівниць, використовуються котушки середнього і великого розміру. Вони не повинні бути розміром нижче 3000. Більш того, котушки такого розміру застосовуються на річках з середньою течією і на водоймах з тихою водою. На річках з більш інтенсивною течією, або при ловлі в вітряну погоду, коли присутні хвилі на водоймі, доводиться використовувати годівниці вагою від 80 грам і більше, тому будуть потрібні котушки розміром від 4000.

Реклама заважає?

Коропові котушки, мабуть, вважаються одними з найпотужніших. Для коропового лову застосовуються потужні металеві безінерціонки з великим розміром шпулі. Розмір може бути від 6000 до 12000. Також котушки повинні мати знижене передавальне число: 4.2:1, 4.4:1, 4.8:1. Чому ПЧ знижене? Тому що для боротьби з великою рибою і для вимотування важкого вантажу необхідна хороша потужність. Така потужність досяжна при низькому ПЧ. Це як правило в механіці: чим нижче швидкість, тим вище потужність. Саме через низький ПЧ, застосування міцної і товстої волосіні, а також присутності необхідної кількості такої волосіні для далекого закидання, на котушки ставлять шпулі великого діаметру.

Іншою важливою особливістю коропових котушок є наявність бейтранера. Саме правильне поєднання механізмів гальмування - фрикциона і бейтранера - значно підвищує успіх при риболовлі на великого коропа. На коропових котушках з бейтранером використовується передній фрикціон.

Різноманітність котушок на сьогоднішній день вражає. Їх настільки багато, що, часом, процедура підбору і вибору затягується на довгі години. Рекомендуємо вам, перед походом в магазин, спочатку ознайомиться з асортиментом і вибрати для себе кілька варіантів на сайтах рибальських товарів. Якщо ж ви впевнені в своєму виборі і вам не потрібно попередньо помацати і покрутити котушку, то ви можете трохи заощадити, купуючи котушку безпосередньо через інтернет. Наприклад, непоганий підбір котушок на Ібісі https://ibis.net.ua

Ну і наостанок, давайте наочно подивимося на різновиди безінерційних котушок:

Безінерційна котушка з переднім фрикціоном, фото
Безінерційна котушка з переднім фрикціоном
Безінерційна котушка з заднім фрикціоном, фото
Безінерційна котушка з заднім фрикціоном
Безінерційна котушка з заднім фрикціоном і бейтранером, фото
Безінерційна котушка з заднім фрикціоном і бейтранером, фото
Безінерційна котушка з переднім і бейтранером, фото
Безінерційна котушка з переднім і бейтранером
20.07.2019
64713

Тематика

Реклама заважає?

Популярне

Навіщо потрібна фидерна котушка?, фото
Навіщо потрібна фидерна котушка?

Котушка для фідера - невід'ємний атрибут сучасної риболовлі. Фидерна котушка в риболовлі - це зручність і задоволення, а також претензія на великий улов. Така котушка здатна витримати сильні навантаження, оскільки ловля фідером передбачає використання важкої годівниці, та й риба попадається досить велика. На сучасному ринку модельний ряд фідерних котушок досить великий, тому вибрати відповідну не так вже й просто.

Вибір і вигідна покупка котушок Shimano, фото
Вибір і вигідна покупка котушок Shimano

Безінерційні котушки Японської компанії Shimano заслужили визнання і довіру у переважної більшості рибалок усього світу. Головна перевага даних котушок - це бездоганна якість та інноваційні рішення. Матеріали і механізми - високої якості, що визначає міцність і довговічність виробів. Більшість механізмів, які використовуються у котушках Shimano, ...