Трохи про електронні сигналізатори клювання

Трохи про електронні сигналізатори клювання, фото

Сьогоднішня рибалка у більшості рибаків аматорів і спортсменів не обходиться без сучасних засобів лову та спорядження. Деякі, все ж, до сих пір вважають за краще рибалити в стилі Old School, використовуючи старі, але перевірені часом методи і засоби. Але сьогодні ми спробуємо розібратися і виявити позитивні моменти у використанні саме сучасних пристосувань для рибної ловлі, а саме розглянемо електронні сигналізатори клювання.

Ці пристрої, в принципі, з'явилися досить давно. Однак з кожним часом вдосконалювалися і модернізувалися. Давайте в загальному виді визначимо поняття сигналізатора: це електронний пристрій, що подає звуковий, світловий і радіосигнал (в разі моделей з радіо-модулем) при русі рибальської волосіні або шнура через спеціальний ролик. Здавалося б - все просто. Натягнута волосінь лягає на ролик і при клюванні змушує ролик обертатися, що в свою чергу створює магнітний імпульс, завдяки магнітикам, які знаходяться безпосередньо біля ролика або на самому ролику. Імпульс в свою чергу передається на мікросхему, яка відтворює звуковий сигнал за допомогою вбудованого динаміка, і світловий, за допомогою невеликих світлодіодних лампочок. У деяких сигналізаторах замість магнітів використовують фотоелементи або вибродатчики. Однак суть від цього не змінюється.

Приклади сигналізаторів клювання дивіться тут: https://pn.com.ua/ct/6379/

Електронний сигналізатор клювання, фото
Електронний сигналізатор клювання, фото

На багатьох моделях сигналізаторів встановлюють радіо-модулі для того, щоб сигнал, слідуючий за клюванням, передавався на спеціальні пейджери. Це дуже зручно, якщо рибалці необхідно відійти від місця закидання снастей на якусь відстань і снасті знаходяться в не зони зору рибалки. Причому, на таких пейджерах навіть видно на якому з фідерів відбувається клювання. Кожен сигналізатор працює на своїй частоті, а пейджер розрізняє ці частоти і показує, за допомогою світлового сигналу певної лампочки (їх на пейджере кілька і кожна відповідає за своє вудилище), на якому з них відбувається рух волосіні.

Комплект електронних сигналізаторів клювання з пейджером, фото
Комплект електронних сигналізаторів клювання з пейджером, фото

Зручність даних пристроїв важко недооцінити. Особливо корисні і дуже ефективні електронні сигналізатори в нічний час. Так як вночі рибалці відразу буде видно по загорянню лампочки, яке з вудилищ необхідно піднімати для підсікання. При використанні дзвіночків або інших механічних сигналізаторів, клювання можна прогавити, так як в потемках не відразу можна визначити де саме сталося те саме клювання. Ще дуже корисна така штука, як режим пам'яті. Суть в тому, що лампочка світлового сигналу буде горіти ще деякий час після руху волосіні, щоб ви могли бачити де було клювання, яке припинилося.

Реклама заважає?

Практично всі сигналізатори мають роз'єм для підключення свінгерів з лампочками. При такому підключенні світитися під час клювання буде не тільки світлодіод на сигналізаторі, але і сам свінгер. Якщо хто не знає, що таке свінгер, то ось їх приклади:

Рибальський свінгер з проводом, фото
Рибальський свінгер з проводом, фото

На сигналізаторах є кілька функцій управління сигналом і чутливістю ролика. Можна встановити тон сигналу. Це корисно тоді, коли у вас в ряд стоять кілька вудлищ. Тоді на кожному сигналізаторі ви налаштовуєте свою унікальну тональність і за звуковим сигналом попередньо вже будете розуміти на якому з вудилищ йде клювання. Для того, щоб клювання на різних фідерах розрізняти ще й за кольором світлового сигналу, потрібно купувати сигналізатори з різним кольором лампочок. Це, знову ж таки, корисно при нічний риболовлі. Ви з далека будете бачити колір лампочки, що загорілася і розуміти на якому вудлищі клюнуло.

Реклама заважає?

Також можна змінювати гучність сигналу. Це для тих випадків, коли вам потрібно відійти від місця лову і ви не маєте пейджера. Ви збільшуєте гучність сигналу, щоб його можна було почути на відстані. І, навпаки, якщо ви поруч, то ставите гучність на такий рівень, щоб сигнал чули тільки ви, а не всі рибалки на водоймі. Гучним сигналом краще не захоплюватися, так як це може не тільки дратувати сусідів-рибалок, а й відлякувати рибу.
Багато моделей пейджерів мають функцію вібрації, яка гарантує, що ви не ризикуєте потривожити сусідніх рибалок. Це ідеально для використання на водоймах з великою концентрацією рибаків. Погодьтеся, що для них немає нічого гірше чути, як у сусіда кожен раз клює. Тому іноді, набагато логічніше вибрати такий вид сигналізації. В такому випадку ви просто повністю відключаєте звук на самих сигналізаторах і орієнтуєтеся по вібрації і сигналам пейджера.

Електронний сигналізатор клювання з регулюванням гучності і тональності, фото
Електронний сигналізатор клювання з регулюванням гучності і тональності, фото

Що стосується чутливості ролика, то це теж дуже корисна штука. Налаштуванням чутливості ви можете відсікти помилкові коливання волосіні і, відповідно, помилкові спрацьовування сигналізатора, наприклад, від вітру або хвиль на водоймі. Тобто в повний штиль ви ставите чутливість на максимум. Тоді ви не проґавите навіть найменших клювань. Хоча це теж іноді не рекомендується. Особливо, якщо ваше оснащення призначене для великої риби. Поясню: якщо ви закинули на крупняка, то вам, думаю, не хотілося б смикатися при кожному ударі дрібної риби о годівницю, яка просто збиває з неї прикормку, але ковтнути гачок з наживкою не може через маленький рот. У цьому випадку чутливість краще прикрутити, щоб сигнал спрацьовував тільки при сильних ривках волосіні. Таким же чином чутливість потрібно прикручувати при вітрі і(або) хвилях, а інакше у вас буде "клювати" на протязі всієї рибалки.

Хороші сигналізатори обов'язково роблять з ударостійкого пластику зі спеціальними гумовими або силіконовими прокладками на стиках корпусу, а також зі спеціальним вологовідштовхуючим покриттям плати, кнопок, поворотних механізмів і самого корпусу. Це робиться для захисту електронних частин від вологи і корозії. Адже рибалка відбувається поблизу води, та й погодні умови іноді підносять сюрпризи у вигляді туману або дощу. Тому, рекомендую вам уточнювати у продавця - чи стійкий сигналізатор, який ви збираєтеся придбати, до вологи.

Рекомендуємо вам заглянути на "Всі ціни Харкова" і підібрати для себе електронний сигналізатор клювання. Якісні сигналізатори від іменитих брендів коштують не дешево. Але, запевняю, на цьому грошей шкодувати не потрібно. Якісний пристрій прослужить вам довго і не змусить вас сумніватися в користі від витрачених коштів.

31.07.2019
9155

Тематика

Реклама заважає?

Популярне

Як вибрати крісло для риболовлі?, фото
Як вибрати крісло для риболовлі?

Річ номер один, яка просто необхідна при ловлі мирної риби - зручне і комфортне крісло. Рибалкам, які нерідко годинами вичікують клювання, нелегко висидіти на невеликому полегшеному стільчику. Набагато краще чекати, сидячи на кріслі для риболовлі, Brain, наприклад. Та на такій моделі, щоб воно розкладалося в напівлежачий стан, з захистом від ...

Огляд коропового крісла Novator SR-2, фото
Огляд коропового крісла Novator SR-2

Не так давно стало питання про придбання нового коропового крісла для поліпшення комфорту на рибалках. Хотілося підібрати зручне і практичне крісло, але щоб і за ціною було в розумних межах. Також, однією з головних умов в підборі крісла була наявність регульованої спинки, щоб можна було відкидати її в стан напівлежачи. Після тривалого пошуку, ...

Моторний або гребний - який човен вибрати?, фото
Моторний або гребний - який човен вибрати?

На сучасному ринку асортимент надувних човнів величезний, але зробити вибір не так-то просто без вивчення теоретичної частини питання. Необхідно враховувати не тільки вартість і зовнішній вигляд плавального засоба, а й вантажопідйомність, розмір, вагу і швидкість. Якщо човен не буде відповідати бажанням і очікуванням власника, то йому загрожує ...