Види човнових моторів, їх головні відмінності і переваги

Види човнових моторів, їх головні відмінності і переваги, фото

Хороший човен і правильно підібраний під неї човновий мотор автоматично розширює радіус лову в сотні разів. З якісно зібраним плавзасобом вам не доведеться обмежуватися переміщеннями уздовж берега або плаванням на веслах максимум в парі сотень метрів від нього. З допомогою човна ви зможете випробувати нові способи риболовлі і ловити таку рибу, про яку раніше доводилося лише чути.

Просто придбати перший-ліпший мотор, встановити його і відправитися на ньому в плавання, не вийде. Перед покупкою потрібно врахувати ряд факторів.

Головні принципи вибору.

  • По-перше, мотор і човен повинні підходити один одному. Тут потрібно враховувати висоту транця, обмеження по вазі і потужності (для бензинових двигунів).

  • По-друге, важливо підібрати модель за експлуатаційними характеристиками - потужність або тягове зусилля, максимальна вага і розміри човна, необхідна швидкість руху, спосіб запуску та управління, гучність роботи і ін.

  • По-третє, чим серйозніше мотор, тим він дорожчий. Діапазон цін тут величезний - від двох-трьох до півтори сотні тисяч. Крім цього бажано врахувати і вартість експлуатації. Та ж витрата пального на годину зростає пропорційно потужності.

Основну частину ринку займають китайські мотори. Є й інші, але їх значно менше. З цього приводу хотілося б сказати, що агрегати, зроблені в Китаї, є пристроями високої якості, які при правильній експлуатації служать роками без будь-яких проблем.

Більшість китайських бензинових двигунів є аналогами більш відомих японців (Suzuki, Tohatsu, Yamaha та ін.), але з більш привабливою ціною. Звичайно, якщо ви все таки віддасте перевагу чистокровному японцю, то точно не пошкодуєте, адже їх якість питань не викликає ніколи.

Бензинові двигуни.

 

Бензиновий двигун для човна, фото

Бензомотори бувають з повітряним охолодженням і водяним. Різниця між ними очевидна. Щоб її побачити навіть в характеристики заглиблюватися не доведеться. Особливості у них такі:

  • Водяне охолодження - закритий корпус, тиха робота, зовнішня привабливість. Під час роботи гвинт завжди повинен бути у воді, бо якщо його підняти, движок може заклинити.

  • Повітряне охолодження - голосно працює, бо немає ніякої шумоізоляції і вихлопні гази виходять в повітря. Якщо його дістати з води, нічого не трапиться. Він дешевший.

Бензомотори бувають 2-тактними і 4-тактними. Перші голосніші, прожорливіші, шкідливіші для навколишнього середовища, а при кожній їх заправці потрібно змішувати бензин з маслом. Чотирьохтактні в усьому краще, але й дорожчі.

Запуск може бути ручним, електро або комбінованим, управління - румпельним і дистанційним.

Додатково мотор може оснащуватися акумулятором (в залежності від типу), який живить бортове обладнання і дає енергію для дистанційного запуску.

Електричні двигуни.

 

Електричний двигун для човна, фото

 

Це конструктивно прості, легкі та комфортні в управлінні пристрої. По суті такий прилад складається з трьох складових: (зверху вниз) блок управління з румпелем або без, штанга зі струбциною, сам двигун з гвинтом. За вартістю вони дешевше, ніж бензинові аналоги, але потрібно враховувати, що тут доведеться купувати акумулятор.

Незважаючи на невелику вагу і габарити електромотори можна ставити на великі і важкі катера. Впевнений рух на невеликій швидкості буде забезпечено.

Одне з їхніх основних переваг - це безшумність. Навіть на веслах ви так тихо пливти не зможете. Управління буває румпельним і дистанційним. Просунутими моделями, які підтримують GPS, можна управляти навіть зі смартфона.

Залежно від типу кріплення вони бувають носовими і транцевими. Можуть використовуватися в якості основних силових агрегатів і маневрових.

12.02.2021
1339

Тематика

Реклама заважає?

Популярне

Трохи про електронні сигналізатори клювання, фото
Трохи про електронні сигналізатори клювання

Сьогоднішня рибалка у більшості рибаків аматорів і спортсменів не обходиться без сучасних засобів лову та спорядження. Деякі, все ж, до сих пір вважають за краще рибалити в стилі Old School, використовуючи старі, але перевірені часом методи і засоби. Але сьогодні ми спробуємо розібратися і виявити позитивні моменти у використанні саме сучасних ...

Як вибрати крісло для риболовлі?, фото
Як вибрати крісло для риболовлі?

Річ номер один, яка просто необхідна при ловлі мирної риби - зручне і комфортне крісло. Рибалкам, які нерідко годинами вичікують клювання, нелегко висидіти на невеликому полегшеному стільчику. Набагато краще чекати, сидячи на кріслі для риболовлі, Brain, наприклад. Та на такій моделі, щоб воно розкладалося в напівлежачий стан, з захистом від ...

Огляд коропового крісла Novator SR-2, фото
Огляд коропового крісла Novator SR-2

Не так давно стало питання про придбання нового коропового крісла для поліпшення комфорту на рибалках. Хотілося підібрати зручне і практичне крісло, але щоб і за ціною було в розумних межах. Також, однією з головних умов в підборі крісла була наявність регульованої спинки, щоб можна було відкидати її в стан напівлежачи. Після тривалого пошуку, ...